Cees Braakman (1917 -1995)

Braakman heeft veel voor Pastoe ontworpen en volgens het bedrijf een grote invloed op de bedrijfsontwerpen gehad. Hij leidde van 1945-1978 het Pastoe-ontwerpteam en ontwikkelde de eerste moderne meubellijn van na de oorlog voor dit bedrijf, voorheen UMS (Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek), opgericht in 1913 door Frits Loeb. Pastoe  won in 1968 de BKI -prijs, Bond voor Kunst en Industrie, BKI (1924-1949), vanaf 1949 de Stichting BKI-prijs die tot doel had jaarlijks een of meer prijzen uit te reiken ter bekroning van in Nederland in serie vervaardigde producten. Pastoe is al meer dan 100 jaar toonaangevend op het gebied van eigenzinnige, tijdloze, ambachtelijke meubels van hoge kwaliteit. Zo is het werk van Braakman opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Cees Braakman begon in 1934 op zijn 17de te werken in de sector klassiek design bij Pastoe, mede door de invloed van zijn vader. Hij reisde na de oorlog in 1947 naar Amerika om Amerikaans Design en productieprocessen te gaan bestuderen. Braakman raakte geïnspireerd door het werk van Charles en Ray Eames en introduceerde de eerste moderne ontwerpen bij Pastoe. Hierbij werd gebruik gemaakt van de gebogen plywoodtechnieken. De eerste grote collectie bestond uit berken meubels, met pootjes van gebogen hout. Braakman bedacht de hoeklijst, waaraan in vier richtingen planken en onderdelen kunnen worden gemonteerd. Het werd de basis van de 'Pastoe meubel naar maat'-serie, waardoor kasten naadloos konden worden ingebouwd.

 

Een bezoek aan Japan leidde onder meer tot zijn ontwerp „Japans bureau”. Die eenvoud paste ook goed in de jaren ’60 in Nederland, de tijd van de wederopbouw, toen ondanks de stijgende welvaart de budgetten voor woninginrichting nog beperkt waren. In Japan raakte hij ook meer geïnteresseerd in multiplex.

 

Pastoe (in 1955 werd deze naam toegevoegd aan UMS) werd prominent lid van de groep Goed Wonen met andere moderne merken als Ploeg Forbo, Gelderland, Artifort en Spectrum. Weg met het pluche en het massieve hout; welkom aan de gladde materialen, lichte stoffen met bijzondere dessins. Pastoe maakte toen nog meubelen voor de brede middenklasse, inmiddels is het een stijl voor een kleine groep liefhebbers met een grote portemonnee. Maar die krijgen dan ook een perfect afgewerkt product van top-vormgeving. Braakman bedacht het Pas-toe-systeem, een productfamilie van modulaire eenheden uit gelamineerd hout die naar eigen inzichten gecombineerd konden worden. Ook maakte Pastoe andere elementmeublen, stoelen, tafels, bureaus en de beroemde kubus. In 1965 bedacht Braakman de kubus (Q-bus), de basis voor alle soorten opberg- en zitmeubelen: de vorm is nog steeds terug te vinden in de Pastoe-collectie.

Braakman gebruikte vaak teak en fineer van palissanderhout. Vandaag de dag zijn nog veel producten van Cees Braakman, waaronder de draadstoelen, in productie.

  

ONTWERPEN

1954  FM03 Combex stoel

1957  KB04 zwarte berkenkast met luspoten

1958  SM05 stoel van draadstaal

1967  Q-bus.

1 Geldt voor leveringen naar Nederland. Klik op de volgende link voor andere landen en informatie over de berekening van de leverdatum: leverings- en betalingsvoorwaarden
2 Op grond van de kleineondernemersregeling (artikel 25 van de Wet op de omzetbelasting) heffen en vermelden wij geen omzetbelasting.