Friso Kramer ( 1922-2019)

Door zijn tijdloze ontwerpen voor kantoormeubel-fabrikant De Cirkel (nu Ahrend) is Friso Kramer een van de belangrijkste ontwerpers van vroeg Dutch design. In 1953 ontwierp Kramer de Revolt stoel. In 1964 kwam daar de bijpassende Facet tafel bij. De ontwerpen kenmerken zich door eenvoud, degelijkheid en functionaliteit. Vrijwel iedereen in Nederland heeft wel eens op de Revolt stoel of aan een Facet tafel van Friso Kramer gezeten. Sinds begin deze eeuw zijn beide meubels als ´Dutch design klassieker´ opnieuw door Ahrend op de markt gebracht.  (bron: nederlandsdesign.com)

 

Friso Kramer, geboren 13 augustus 1922 te Amsterdam, zoon van architect Piet Kramer, volgde de ambachtsschool en de elektrotechnische school, waarna hij naar het IvKNO ging. Na die opleiding werkte hij enige tijd bij J.P. Kloos en had kortstondig een bureau met Frans Paulussen.

In 1948 kwam hij in dienst bij fabriek De Cirkel waar directeur J. Schröfer wilde moderniseren en open stond voor vormgeving. Eén van zijn meest succesvolle producten voor dit bedrijf was de Revoltstoel uit 1953. Deze stoel werd een enorm succes en was een icoon van de Nederlandse naoorlogse vormgeving. Geheel nieuw was het gebruik van kunststof. Voor de zittingen en rugleuningen werd een combinatie van fenolhars en kraftpapier toegepast. Voor het frame gebruikte hij plaatstaal in plaats van buizen die indertijd voor goedkoper gebruiksmeubilair het meest werd toegepast. Door het toeknijpen van het staal werd de constructie niet alleen steviger maar kreeg het meubel ook een rank en elegant profiel. Rond 1990 maakte Kramer een nieuwe versie waarvan de zitting en rugleuning  iets volumineuzer was. Door het selecteren van een paar modieuze kleurstellingen pastte de Revolt weer helemaal in het hedendaagse interieur.

 

Van 1963 tot 1968 was Kramer verbonden aan het ontwerpbureau Total Design en daarna kwam hij van 1971 tot 1983 in dienst van de firma Ahrend. Hij heeft o.a. gewerkt aan meubels, bedden, verlichting, kachels en straatmeubilair voor verschillende bedrijven als ‘t Spectrum, Auping, Davo en het Duitse Wilkhahn. Naast meubels ontwierp Friso Kramer nog enkele iconische andere objecten. Zo ontwierp hij in 1960 een lantaarnpaal die iedereen kent. In 1970 ontwierp hij voor de PTT de beroemde groene brievenbussen die iedereen in zijn tuin kon zetten om de post in te ontvangen.

 

Hij doceerde aan de Academie van Beeldende Kunsten Den Haag van 1962 tot 1966 en ontving voor zijn bijdrage aan het vak de BKI-prijs (1961), de Piet Zwart-prijs (1983), de Kho Liang Ie-prijs (1990) en de David Roëllprijs (1991). Kramer bekleedde ook een aantal bestuursfuncties. Zo was hij bestuurslid van de Rietveld Academie, de Amsterdamse Kunstraad en van Boosting, Stichting Industrieel Bouwen Nederland. Hij was lid van de Raad van Industriele Vormgeving en van het Internationaal Design Consortium, gastdocent bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en had zitting in diverse internationale jury’s.

 

In 2014 gaat Friso Kramer een samenwerking aan met verlichtingsfabrikant Lightwell. Zij gaan samen een LED-lantaarn ontwerpen, deze moet de Friso Kramer LED gaan heten. De duurzame lamp wordt in Rotterdam geproduceerd en verlicht heel Venlo, Blerick, Almere, Rotterdam en Leiden.

Friso Kramer geldt net als Wim Rietveld en Kho Lian le als een belangrijke pionier van het industriele ontwerpen in Nederland. In 1994 werd hij benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau.

 

ONTWERPEN

1953 Revolt stoel

1960 Nederlandse straatlantaarn van Industria met de witte kegelvormige lamp

van de duitse fabrikant Wilkhahn

1970 huisbrievenbussen voor de PTT                                         

1972 het Mehes-kantoormeubelsysteem van Ahrend

1997 de FKS stapelstoel en stapeltafel

1998 betonnen planten- en boombakken in opdracht van de gemeente Amsterdam

2014 Friso Kramer LED straatlantaarn

 

Meer van Friso Kramer: https://www.ahrend.com/nl/over-ons/design/designers/friso-kramer/

1 Geldt voor leveringen naar Nederland. Klik op de volgende link voor andere landen en informatie over de berekening van de leverdatum: leverings- en betalingsvoorwaarden
2 Op grond van de kleineondernemersregeling (artikel 25 van de Wet op de omzetbelasting) heffen en vermelden wij geen omzetbelasting.