Poul Cadovius 1911-2011

Poul Cadovius werd geboren op 27 september 1911 in Frederiksberg, Denemarken.Van origine is Cadovius opgeleid als zadelmaker en stoffeerder. Hij raakte geïnteresseerd in industrieel design en richtte in 1945 zijn eigen meubelmakerij op, genaamd Royal Systems, dat fabrieken in Denemarken en eigen afdelingen en licentiefabrieken in het buitenland had. Al vrij snel kreeg hij het revolutionaire idee om een zwevend modulair wandsysteem te ontwerpen om zo het vloeroppervlak maximaal te kunnen benutten. Het Royal Unit wandsysteem van 1948 won diverse prijzen en bleef gedurende lange tijd een gewild item. Hij was de ontwerper van het Koninklijke Systeem, Systeem Ultra, Systeem Cado, systeem Abstract, Cadomus, etc. en won gouden medaille op Finse jaarbeurs 1950, zilveren medaille op de XI Triennale in Milaan1957, de Nationale Vereniging van Deense Work’s initiatief diploma in 1959, gouden medaille op de 10e Internationale Inventaris in Brussel 1961 en de jaarlijkse medaille van de Danish Purchase Meeting. 

 

Ergens tussen 1964 and 1967 kocht Cadovius het gerenommeerde bedrijf France & Son, een meubelmakerij gespecialiseerd in teak meubilair. De naam van dit bedrijf veranderde hij in CADO. Cadovius ging vervolgens een samenwerking aan met diverse Deense designers.

 

Als meubelarchitect was hij een van de eersten die met plastics werkte. Hij ontwierp ook de schelpvormige schuilplaatsen voor bushaltes. De ontwerpen van Cadovius zijn minimalistisch, esthetisch, elegant en in perfecte harmonie tussen vorm en functie. Hoewel het Royal System wandsysteem zijn voornaamste bijdrage aan het Deense modernisme is geweest heeft Cadovius meer dan 400 patenten gedurende zijn lange carriere achtergelaten, ontwerpen die vele toekomstige ontwerpers hebben geïnspireerd. CADO sloot ergens in de jaren ’70 haar deuren.

 

ONTWERPEN   ( onder meer ... )     

  

1948 Royal System

1960 senator stoel serie

1960 salontafels van rozenhout, aluminium en hangeschilderde designs

1965 Abstracta System

1968 lounge stoel

1968 Model 290 stoelen

1971 Ditte & Adrian Heath’s 594eettafel en stoelen

 

 

1 Geldt voor leveringen naar Nederland. Klik op de volgende link voor andere landen en informatie over de berekening van de leverdatum: leverings- en betalingsvoorwaarden
2 Op grond van de kleineondernemersregeling (artikel 25 van de Wet op de omzetbelasting) heffen en vermelden wij geen omzetbelasting.